Activiteiten 2016

 

 

 Menu

 
activiteiten 2017
activiteiten 2016
activiteiten 2015
activiteiten 2014 name=
activiteiten 2013
activiteiten 2012
menudownload
menusponsors
 
logoettenleur
 
logosiauliai
 
     
 
23-10-2016
Verslag officiële delegatie Etten-Leur naar Siauliai van 8 t/m 11 september 2016

Donderdagochtend vroeg zijn we met een delegatie van de stichting Stedenband (May Rijnen, Nikos Komnikos, Joop Biegelaar) , de burgermeester Helene van Rijnbach de Groot, de wethouder sociale zaken Jean-Pierre Schouw en hoofd sociale zaken van de Gemeente Etten-leur Cees Martens, samen met de directeur van Avoord Martin den Hartog afgereisd naar Siauliai in Litouwen.

Het doel van de reis was het bijwonen van de festiviteiten van het 780 jarig bestaan van Siauliai, het aanhalen van de contacten daar, inventariseren en contacten leggen voor ons eigen 25 jarig jubileum volgend jaar. Tevens was de reis bedoeld voor het samenwerkingsproject tussen de verzorginghuizen Avoord en het verzorgingshuis uit de zusterstad Siauliai.
\'s Middags zijn we aangekomen in ons hotel op loopafstand van het centrum van de stad. Gezamenlijk hebben we de stad verkend en hebben we een hapje gegeten in een restaurant in de stad.

Vrijdag begon het officiële programma. Waar we ontvangen werden in het stadskantoor door de burgemeester en wethouders van Siauliai. Hierbij waren ook de delegaties uit Kaliningrad ( Rusland), Plauen ( Duitsland) en Jelgava (Letland) aanwezig.
\'s Middags is de groep in tweeën gesplitst. Eén groep heeft met de directeur van Avoord een bezoek gebracht aan het verzorgingshuis aldaar om de mogelijkheden te bekijken om samen te werken.

De andere groep met Joop Biegelaar heeft de directeur van de muziekschool bezocht en mogelijkheden besproken voor volgend jaar. Ook heeft hij ons de stadsgalerij laten zien waar zijn vrouw werkt. Waar een expositie was van een bekende schilder ( Antanas met punctie stijl) van Siauliai en ( Janis met aquarel) uit Cyprus.
Eind van de middag was er een parade in de stad, waar ook onze delegatie aan deelnam, samen met het college van Siauliai. ’s Avonds waren in het concertgebouw getuigen van de inauguratie van de voormalig president van Litouwen tot ereburger van Siauliai. Na de officiële plechtigheden konden genieten van een concert van het filharmonische orkest, twee zangers en een kinderkoor met 56 kinderen. De uitvoering van een Zuid Amerikaanse compositie met 2 accordeonisten en een danspaar dat de Argentijnse Tango danste, was een top moment!

Zaterdag hebben we in de ochtend de marktkraampjes in de winkelstraat bezocht waar plaatselijke ambachtelijke producten werden aangeboden. \'s Middags bezochten we het gymnasium, waar de kinderen naast de gewone lessen 2 maal per week basketbal, rugby of dansles krijgen. We werden geïnformeerd over het culturele programma van de school door de coördinator, dansdocent en opvoedkundige. Waar we meteen een aantal afspraken gemaakt hebben over de viering van ons jubileumjaar.
\'s Avonds waren we door het college van Siauliai uitgenodigd om samen met de Duitse delegatie te dineren. De sfeer tijdens het diner was ontspannen en aangenaam. Serieuze zaken zoals landelijke en lokale politiek kwamen ter tafel, maar ook persoonlijke zaken zoals wie ben je, werk, partners en kinderen passeerde de revue. Waarna we na het diner naar het open podium bij het meer zijn gegaan waar het filharmonische orkest een concert gaaf met het thema filmmuziek. Adembenemend mooi!
Na afloop hebben we een terrasje aangedaan, waar we om 24 uur Nederlandse tijd getoost hebben op de verjaardag van onze wethouder Jean-Pierre Schouw.

Zondag was de dag van vertrek. Maar eerst kwam de locoburgemeester langs om afscheid te nemen, met een presentje voor ons allen en een cadeautje voor onze jarige Jean-Pierre. We hebben hem succes gewenst bij de landelijke verkiezingen en afscheid genomen van ons persoonlijk begeleidster Audrone.
Op weg naar het vliegveld in Riga hebben we een korte stop gemaakt bij de kruisberg. Een bedevaart plaatst net buiten Siauliai waar men om verschillende redenen een kruis(je) achter laat. Dat was duidelijk zichtbaar. Meer dan een miljoen kruizen in alle soorten en maten hangen/ staan op de berg. Erg indrukwekkend om te zien.
Na een reis van ongeveer drie uur kwamen we moe maar voldaan aan in Etten- Leur. Waar we terug kunnen kijken op een zeer geslaagde reis naar Siauliai.
--------------------

06-09-2016
Reis naar Siauliai van 8 t/m 11 september 2016

Van 8 t/m 11 september a.s. zal een delegatie uit Etten-Leur de zusterstad Siauliai in Litouwen gaan bezoeken. Er is een uitnodiging binnengekomen van het gemeentebestuur van Siauliai aan het gemeentebestuur van Etten-Leur om deel te nemen aan de activiteiten van de zgn. “Siauliai Days”, 2 dagen van festiviteiten en activiteiten, dit jaar ter gelegenheid van het 780 jarig bestaan van de stad.

Er zijn concerten, straattheater, een big band festival en nog veel meer culturele activiteiten. Tevens wordt de opening van het schooljaar en universitair jaar gevierd.

Dit jaar zal een grote delegatie het bezoek afleggen. Naast burgemeester H. van Rijnbach en wethouder J.P. Schouw zal de heer C. Martens, hoofd van de afdeling Samenleving meereizen. Daarnaast zal de heer M. den Hartog, directeur van Avoord Zorg meegaan.
Het is al langere tijd een wens van het bestuur van de Stichting Stedenband Etten-Leur-Siauliai om een programma rond een medisch/sociaal onderwerp op te starten.

Bij de vorige reis maakten burgemeester H. van Rijnbach en Mw. M.Rijnen, voorzitter van het bestuur van de Stichting, al kennis met de directrice van het verzorgingshuis in Siauliai. Zij vroeg om een programma van bijscholing op allerlei gebied betreffende gezondheidszorg, maar met de nadruk op de zorg in de verzorgings- en verpleeghuizen.
Daarom is nu aan de heren Den Hartog en Martens gevraagd mee te reizen en te bezien wat er mogelijk is om het verzoek van de directrice in te willigen.

De delegatie wordt dan nog aangevuld met de heren Joop Biegelaar en Nikos Komninos, bestuursleden van de Stichting. De heer Joop Biegelaar is al jaren bevriend met de directeur van de muziekschool en gaat ook nu weer, samen met de heer Nikos Komninos(nieuw bestuurslid van de Stichting) bij hem op bezoek. Volgend jaar bestaat de Stichting 25 jaar en beide heren gaan kijken welk orkest of muziekgezelschap kan worden uitgenodigd om de festiviteiten van dit 25 jarig bestaan op te luisteren.
Het gezelschap wordt begeleid door Mw. May Rijnen, voorzitter van de Stichting.

Voor meer informatie kunt U bellen of mailen met Mw. Rijnen, email: ber_may@hotmail.com, telefoonnummer 06-10285952
--------------------

08-04-2016
Verslag Gediminas Valiulis snuffelstage studenten Etten-Leur

The cities of Siauliai (Lithuania) and Etten-Leur (the Netherlands) have been cooperating since 1992. At the invitation of Cooperation Committee, this April seven students and a lecturer from Siauliai University (the Faculty of Technology, Physical and Biomedical Sciences) had an internship in Etten-Leur companies. The students lived in Dutch families, which allowed them to get acquainted with the Dutch culture, lifestyle and family values.

First of all, the students visited TRAFA company which designs and manufactures transformers. The transformers produced here are usually provided to ships and electric locomotives.

Another place to visit was an innovative dairy farm owned by the Nooijens family. People do little work here cows are milked by robots which also do the cleaning, information system provides the information needed, etc. The students admit that visiting this cattle farm in Etten-Leur was really interesting, because they saw how an environment-friendly farm can be managed, using all the resources to the maximum. What probably amazed them most was the cattle tracking system with which a few people are able to take care of 250 cattle or so.

The Lithuanian students also went to PEECON company, which designs and manufactures equipment for livestock farming and agriculture. Here the students saw big agricultural machines, watched the work of engineers-designers and the whole cycle of manufacturing process: from steel plates to a fully-assembled product. The most interesting thing for the students was watching the work of machines such as CNC machines, welding robots, 3D plasma cutting machines.

Then the guests visited the Mill de Lelie and had a tour there. They learnt many things about the mill (when it was built, re-built, etc.) and other interesting facts such as that the owners of houses have to pay a fee if the houses are higher than 8 m. The students were even shown how to catch the wind by rotating the top of the mill and had a possibility to try it on their own.

Later the students visited De Kruidenaer farm, where herbs and paprikas are grown. They were surprised by a large area and the fact that herbs are grown in water. That seemed unbelievable.

The visits continued with Thetford factory, which is best known for its portable kitchens and toilets products and solutions. Thetford is proactive in safety and environmental areas and all manufactures conform to the most stringent safety requirements. After presentation, the manager and chief engineer showed the factory quarters, told students about manufacturing, operation procedures, how the final product is assembled and so on.

Through a visit to Munnikenheide college, a newly built school was visited. The guests were amazed by modern education technologies and learnt about modern heating, ventilation and fire-extinguishing systems installed there.

One of the most interesting visits was to Holmatro company which designs and produces hydraulic equipment and systems for rescue services, industrial and various other applications where the mechanical power should be effectively utililized. All the stages of product manufacturing were demonstrated from the production of different details to the final product testing.

ISOVER company is a producer of heat-insulation materials and one of its divisions is located in Etten-Leur. Here the production managers told the students about the activities of the company, work safety and manufacture technologies.

Through a visit to Milieustraat, the guests were acquainted to the modern city's waste management problems and saw how to solve them using modern technologies.

One more company that was visited is Drent Galvano Techniek, which is an international level expert in various material surface treatment equipment. Technology there uses state of-the-art knowledge and techniques and is based on efficiency and future environmental requirements. The company representatives told the students about the theoretical and practical issues related to galvanization process. The excursion to the facilities was also organized.

Guests from Siauliai University also enjoyed the cultural part of their visit. They had a tour around the center of Etten-Leur and visited the church. They also had a trip to Amsterdam and enjoyed the sightseeing of the most liberal city in the world.

Even though the acquaintance with Etten-Leur companies lasted a week only, students greatly enjoyed this opportunity to broaden their outlook. This internship gave them a chance to apply and deepen their knowledge and skills in real life situations, inspired them to progress and set higher goals in life and career.

Students from Siauliai University and their teacher are very grateful to Etten-Leur Municipality and everyone else who made this happen.
--------------------

24-02-2016
Studenten uit Siauliai op snuffelstage in Etten-LeurVan zondag 3 april 2016 tot en met zaterdag 9 april 2016 mogen we weer 8 studenten van de universiteit van Siauliai Litouwen in Etten-Leur verwelkomen. Zij gaan een kijkje nemen in Etten-Leurse bedrijven.
--------------------

01-02-2016
Planning activiteiten 2016

- April: Snuffelstage voor 8 studenten uit Siauliai in Etten-Leur

- Juni: Koor uit Siauliai

- September: Officiele delegatie gaat naar Siauliai days

--------------------

     
 
 
 
 
     
 
© 2010 Stichting Stedenband Etten-Leur Siauliai