Activiteiten 2012

 

 

 Menu

 
activiteiten 2017
activiteiten 2016
activiteiten 2015
activiteiten 2014 name=
activiteiten 2013
activiteiten 2012
menudownload
menusponsors
 
logoettenleur
 
logosiauliai
 
     
 
08-12-2012
Bezoek professor universiteit SiauliaiAfgelopen week (3-7 dec) heeft de stedenband bezoek gehad van Nerijus Ramanauskas van de universiteit Siauliai in Litouwen.
Het doel van het bezoek was om bedrijven te bezoeken om eventuele uitwisseling van studenten voor een lange stage volgend jaar zomer te realiseren. En om daarnaast ook te kijken naar een snuffelstage van een week voor ongeveer 10 studenten in het voorjaar.

Na wat georganiseer hebben we een mooi programmaatje in elkaar kunnen zetten. De bedrijven die oa bezocht zijn: Melkveehouderij Nooijens, Trafa, Groot Lastechnieken Breda, Lonka, BVR in Roosendaal, Holmatro in Raamsdonksveer,
Isover en Peeters in Etten-Leur.
Nerijus heeft toch in een week tijd een aantal mooie bedrijven in Etten-Leur en omgeving gezien, en hij was enthousiast over de mogelijkheden.
Al met al een geslaagde week met goede vooruitzichten voor in de toekomst.
Veel dank aan de bedrijven die hun medewerking hebben verleend.
--------------------

01-10-2012
Trip Siauliai met fotoclub Fodipres 13 t/m 18 september 2012Donderdag 13 september 2012 vertrok een delegatie bestaande uit 3 leden van de stichting stedenband, 5 leden van fotoclub fodipres, burgemeester Helene van Rijnbach- Groot en wethouder Jan van Hal naar Siauliai in Litouwen. De stedenband tussen Siauliai en Etten-Leur bestaat dit jaar 20 jaar, en had zodanig in de planning ook een feestelijk tintje.

De trip bestond uit een aantal officiële delen. Zoals de opening van de expositie van fodipres op de vrijdagmiddag. Deze expositie heeft afgelopen juni in het gemeentehuis gehangen en is een zeer goede weergave van Etten-Leur.
Voor de opening was veel belangstelling. Mensen die al in Etten-Leur geweest waren herkende foto’s en hadden er leuke herinneringen aan. Andere waren zeer nieuwsgierig en hadden vele vragen. Volgend jaar komen Siauliaise fotografen met hun expositie over hun stad naar Etten-Leur. En we hopen op net zo´n groot succes.

Vrijdagavond werden we getrakteerd op een concert met een grote variëteit van artiesten. Er werd ook gespeeld op traditionele instrumenten van Litouwen, zoals oa. de kankles, skrabalai, birbyne.

Zaterdagmorgen was de officiële opening van de Siauliai dagen, waar onze burgemeester een toespraak hield, waarna de burgemeester van Siauliai de Siauliai dagen officieel openende. Een parade van de scholen uit Siauliai, trok langs het podium. Gelijktijdig was er in de Vilniusstraat, een autoloze winkelstraat, een soort jaarmarkt vol met kraampjes met meest uiteenlopende producten.

Zaterdagavond was het hoogtepunt het diner met al de burgemeesters van Siauliai van de afgelopen 20 jaar. De avond, na de officiële speechen, liep uit op een gezellig samenzijn.

Tussen deze officiële momenten is er natuurlijk ook hard gewerkt. We hebben de school Didzovario Gimnazio bezocht en voorwerk gedaan voor toekomstige uitwisselingen. De universiteit is ook bezocht hier zijn ook gesprekken over eventuele uitwisselingen gevoerd. Er is een bejaardenhuis in Siauliai bezocht. Dit is wel iets anders dan in Etten-Leur. Bijvoorbeeld ze kennen daar amper rollators. Hier zijn ook gesprekken geweest voor wat we voor dit huis kunnen betekenen.
Uiteraard zijn er ook gesprekken geweest met de burgemeester van Siauliai Dhr Sarkauskas. Dit gaf ook weer mogelijkheden om de banden te versterken.

Daarnaast hebben we ook nog mogelijkheden gehad om uiteraard iets van Siauliai te kunnen zien. We hebben de St Petrus Paulus kathedraal bezocht, de Golden Boy gezien en de vos die staat bij het Talksa Lake, die met Europese steun volledig is schoongemaakt. Het meer was zwaar vervuild door de leerindustrie.
Zondagmorgen zijn we bij de Kruisberg geweest, zeer indrukwekkend ervaring.
Op maandagmorgen hebben we in Vilnius een rondleiding gehad in het parlementsgebouw van Litouwen.

Al met al voor degene die Siauliai nog niet gezien hadden een leuke interessante ervaring, voor degene die er al geweest waren een kans om weer met vrienden en bekenden bij te praten. Een geslaagde reis naar Siauliai.

Bekijk ook de foto\'s te vinden in balk links onder foto\'s.
--------------------

19-06-2012
Opening expositie "Etten-Leur in the picture"Afgelopen vrijdag heeft de burgemeester Helene v. Rijnbach-de Groot de fotoexpositie van Fodipres in samenwerking met de Stichting Stedenband Etten-leur Siauliai geopend.
De foto\'s zijn een goede mix van Etten-Leur op elk gebied kunst, cultuur, heden en historie en mensen. Enkele voorbeelden: het Mami, Glij \'r in, de wielerronde, de muziekschool, historische gebouwen en herkenbare plaatsen, zoals de moeierboom.
Al met al een zeer goede weergave van Etten-Leur. Deze fotoexpositie gaat in september naar Siauliai. Daar exposeert Fodipres met de fotograven van Siauliai in de gemeente galery. Deze hebben op hun beurt een weergave gemaakt van hun stad.
Later in het jaar komen de foto van Siauliai naar Etten-Leur.
Wil u de expositie nog bekijken, dat kan, hij is nog te bezichtigen tot 29 juni in de publiekshal, tijdens openingstijden, van het gemeentehuis.
Voor meer foto\'s kijk u bij de button foto\'s/activiteiten 2012.
--------------------

03-06-2012
\"Etten-Leur in the picture\"

Hierbij nodigen wij u uit aanwezig te zijn bij de opening van de thematische foto-expositie van fotoclub Fodipres.
Dit op initiatief van de Stichting Stedenband Etten-Leur Siauliai die hiermee een visuele bijdrage wil leveren aan de uitwisseling tussen beide steden: Etten-Leur Siauliai.
De opening vindt plaats op vrijdag 15 juni om 19.30 uur in de publiekshal van ons gemeentehuis aan de Roosendaalseweg 4.
Toegang is gratis.
Expositie is van 15 juni tot 29 juni 2012 dagelijks te bezichtigen tijdens openingstijden van het gemeentehuis.
Nadere informatie kunt u verkrijgen bij:
May Rijnen voorzitter Stichting Stedenband Etten-Leur Siauliai
--------------------

24-04-2012
Een groot succes voor het Litouws concert in het trouwkerkje van Etten-Leur.Woensdagavond 18 april in een volledig uitverkocht kerkje

Bij binnenkomst hoorde je de klanken van het kleine Jacobs Zeemansorgel. Onze Etten-Leurse beiaardier, Michel Gottmer speelde naar harte lust als intro op het concert van 20 jongens en 15 meisjes uit Litouwen . Mensen stroomde binnen. Er was veel interesse om deze jeugd te horen.

Door een innige samenwerking met de stedenband uit Goes en die van Etten-Leur was dit concert mogelijk gemaakt. De musici kwamen dit keer uit Panev?ys de zusterstad van Goes.

Er waren twee ensembles. Een jongens koor 4 vejai en een strijkers ensemble. De leeftijd van de jongens varieerde van 8 tot 14 jaar. De meisjes waren wat ouder. Van 12 tot ongeveer 18. Het jongens koor nam het eerste deel van het concert voor hun rekening. Vooral de liederen uit Litouwen vielen erg in de smaak. Er werd mooi gezongen. De stemmen waren goed getraind en de muziek niet te hoog gegrepen. Bij de strijkers was dit niet altijd het geval.

Vivaldi was duidelijk te moeilijk, maar de meeste andere stukken waren mooi en dynamisch interessant. Een aantal meisjes soleerde naar harte lust. Erg fijn om te zien hoe deze Litouwse jeugd zo geconcentreerd met muziek omgaat. Men heeft duidelijk veel tijd en geld over om dit niveau te bereiken ondanks het feit dat het daar economisch nou niet zo voortreffelijk gaat.

We zouden hier in Nederland er een voorbeeld aan kunnen nemen.

Als afsluiting van het programma sloten de twee ensembles hun gelederen en speelden nog twee Litouwse muziekstukken. Het publiek was zo enthousiast dat een encore niet kon uitblijven. Dit had men toch niet gedacht. Er werd overleg gepleegd met beiden dirigenten en er kwam een nieuw muziekstuk boven tafel.

Alles bij elkaar een zeer goed concert. Hoog niveau. De mensen hebben een mooie avond gehad. De stedenband heeft er weer een mooie herinnering bij. Nu op naar het volgende initiatief. De fototentoonstelling in juni in het stadskantoor van Etten-Leur.

Van een onzer verslaggevers
--------------------

01-04-2012
Optreden Litouwskoor in TrouwkerkjeLitouws koor met orkest treedt op in Etten-leur.

De stichting stedenband Etten-Leur/Siauliai organiseert samen met de stichting stedenband Goes/ Panevėžys een optreden van het Litouwse jongenskoor “4 Winden” en een Litouws strijkorkest. Het optreden vindt plaats op woensdag 18 april 2012 om 19.30 uur in het Trouwkerkje aan het van Bergenplein 1 te Etten-Leur. Inloop vanaf 19.00 uur met koffie of thee. Tijdens de inloop zal beiaardier/organist Michel Gottmer spelen op het orgel in het trouwkerkje. De toegang is gratis.

Het koor en het orkest komen uit de Litouwse zusterstad van Goes, Panevėžys. Ze verblijven in Goes van 13 t/m 20 april en logeren daar bij gastgezinnen. Ze zullen in deze week meerdere keren optreden, waarvan een optreden in Etten-Leur is. Stichting Stedenband Etten-Leur Siauliai wil er een leuke middag en avond voor de kinderen van maken, niet alleen een optreden maar we gaan uiteraard een stukje Etten-Leur bekijken.

Over het koor “4 vejai” (= “4 winden”)

Het koor werd opgericht in het jaar 2002. In het koor zingen 18 jongens. Giedrė Jatautytė is de dirigente van het koor. Het koor heeft deel genomen aan diverse Litouwse songfestivals.
Ook neemt het koor actief deel aan culturele evenementen van de stad, organiseert diverse muzikale projecten, neemt deel aan audities en werkt samen met andere scholen van de stad.

Over het orkest

Lerares Vidmanta Luomanienė is de dirigente van het strijkorkest van de muziekschool uit Panevezys. In het orkest spelen 12 jonge violisten en cellisten. Het orkest geeft veel concerten in de stad Panevėžys, ook in Litouwen en in het buitenland.
Het orkest nam deel aan internationale festivals in Spanje, Letland, Estland en Zweden.
Studenten uit die landen brachten ook een bezoek aan Panevėžys.

Meer informatie over koor, orkest en stedenband kan verkregen worden bij de voorzitter van de stichting stedenband mevrouw May Rijnen, tel 076-5020425. Zie ook de website van de stichting www.stedenbandetten-leur.nl.
--------------------

25-03-2012
Litouws koor treedt op in Etten-Leur

Op 18 april treedt het Litouwskoor de 4 Winden op in Etten- Leur. Nadere informatie komt in de loop van deze week op de website te staan.
--------------------

01-01-2012
Planning 2012

-In samenwerking met Etten-Leurse fotoclub Fodipress organiseren van een fototentoonstelling in Etten-Leur en Siauliai

-Deelname aan de Siauliai Days

-Uitwisseling tot stand brengen van voetbalclubs

-Stimuleren uitwisseling scholen

-Organiseren stageplaatsen studenten

-Uitwisseling culturele afdeling Nieuwe Nobelaer met muziekschool Siauliai

--------------------

     
 
 
 
 
     
 
© 2010 Stichting Stedenband Etten-Leur Siauliai