Activiteiten 2009

 

 

 Menu

 
activiteiten 2017
activiteiten 2016
activiteiten 2015
activiteiten 2014 name=
activiteiten 2013
activiteiten 2012
menudownload
menusponsors
 
logoettenleur
 
logosiauliai
 
     
 
12-11-2009
Meisjeskoor uit Siauliai was bij ons op bezoek in Etten-Leur van 5 tot en met 12 november 2009.Het meisjeskoor van de 1ste muziekschool uit Siauliai bestaat al 23 jaar en heeft 68 jonge zangeressen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. 42 meisjes zijn uitgekozen om naar Nederland te komen. Het koor heeft al vele optredens achter de rug. Ze hebben deelgenomen aan versschillende Litouwse zang festivals en opgetreden in de Ukraine. Daina Kavaliauskiene is de muzikale leiderster en dirigente. In 2008 heeft het koor in de hoogste categorie de 1ste prijs gewonnen en mag van het Litouwse ministerie van cultuur deelnemen aan internationale concoursen en festivals. Koor begeleidster (pianobegeleidster) Renata Stauskiene.
--------------------

10-11-2009
Open doekjes voor Litouws meisjeskoorEtten-Leur – Dat Litouwen uiteindelijk zijn vrijheid heeft gekregen, is mede te danken aan het vele bidden en zingen. Althans, dat meent kunstenares Rimanta Tavoraite, afkomstig uit het Litouwse Siauliai. Zondagmiddag praatte ze met een charmante tongval het Stedenband Concert aan elkaar, dat in samenwerking met muziekschool Sint Frans georganiseerd was.
Gebeden werd er niet, gezongen des te meer. De evenementenhal in De Nobelaer was haast te klein om al het publiek een plaatsje te geven.
De meisjes van het koor, gekleed in kostschoolachtige paarse jurkjes met fluwelen strikken, kregen al een klaterend applaus nog voordat zij een noot gezongen hadden.
“Blijven klappen”, spoorde Rimanta het publiek enthousiast aan.
“Wij zijn met heel veel. Eigenlijk bestaat het koor uit 68 meisjes, maar er was maar voor 43 plek in de bus” wist zij te vertellen.
“Dus volgende keer meer bussen sturen, dan komen we allemaal.”

Het koor dat afgelopen donderdag is aangekomen en voor zeven dagen in Etten-Leur bij gastgezinnen verblijft, was zaterdag op bezoek bij het jongenskoor van Zeeuwse koorschool in Goes om samen met hen te zingen. In de stromende regen hadden zij ook nog een bezoek gebracht aan Vlissingen.

Het concert in Etten-leur werd geopend door de Wereldbende, onder leiding van Mieke Manders, docente Sint Frans. Gevolgd door het fluitensemble Tibia Tubulatus en het trompettenensemble van Sint Frans. In 2003 ruilde dit ensemble, tijdens zijn optreden in Siauliai zijn naam Trompettenensemble in voor Trimitas. Dat is – hoe kan het ook anders – het Litouwse woord voor trompet.
Het vijfkoppige popkoor Yep, dat op ingetogen wijze de hit van Acda en de Munnik Het regent zonnestralen vertolkte, kon rekenen op een bijval van het publiek dat spontaan fungeerde als achtergrondkoor.
De middag werd afgesloten met het optreden van het Litouwse meisjeskoor, dat een staande ovatie in ontvangst mocht nemen.

BN/DeStem door Trudie Nihot
--------------------

07-11-2009
Litouwse nachtegaaltjes in Etten-LeurEtten-Leur – Een beetje onwennig waren ze nog wel, ruim veertig leden van het meisjeskoor uit de Litouwse stad Siauliai, dat sinds donderdag op bezoek is in Etten-Leur. Het is ook niet gek, als je bedenkt dat ze net twee dagen in de bus hebben gezeten en dat de meeste koorleden nog nooit in Nederland, laat staan in Etten-Leur zijn geweest. Toch bleek die onwennigheid op geen enkele manier van invloed te zijn op de zangkunsten van het koor. Tijdens een eerste repetitie gisterochtend in de Raadzaalkerk lieten de meiden zien dat Etten-Leur niet zomaar een koortje heeft binnengehaald. Kort daarvoor waren de tien- tot zeventienjarige door wethouder Theo Vaes in redelijk vloeiend Engels welkom geheten in de gemeente.

DN/DeStem door Domien Huijbregts
--------------------

04-11-2009
Šiauliai gezien door ZundertseETTEN-LEUR - Over toeval gesproken. Woon je als Litouwse in Zundert, kom je er achter dat een gemeente even verderop een vriendschapsband onderhoudt met je geboortestad. Het overkwam de 27-jarige fotografe en theatermaakster Rimanta Tavoraite.
Geboren in de Litouwse arbeidersplaats Šiauliai ontmoette ze een paar jaar geleden tijdens een vakantie in Spanje Zundertenaar Eric van Dun. Ze werden verliefd en toen zij tijdens haar werk in een Belgisch café van de trap viel en haar been brak, nodigde hij haar uit om in zijn huis te komen herstellen. Ze ging er nooit meer weg.
Niet lang nadat ze in Zundert was komen wonen, hoorde ze van de stedenband tussen haar geboorteplaats en Etten-Leur. Het duurde even voordat ze zichzelf in Etten-Leur bekendmaakte. "Ik sprak nog niet zo goed Nederlands en durfde eigenlijk niet op mensen af te stappen."
Toen ze toch eenmaal contact had gezocht met Etten-Leurenaar Joop Biegelaar, die nauw betrokken is bij het onderhouden van de vriendschapsbanden met Šiauliai, bleek er meteen een klik te zijn. Al snel ontstond het idee van een foto-expositie waarmee Rimante zou laten zien hoe zij naar haar eigen geboortestad kijkt.
Afgelopen zomer reisde ze af naar de voormalige Sovjetstad waar haar ouders nog altijd wonen en die ze zelf omschrijft als 'een beetje triest.'
"Althans, als ik er van een afstand naar kijk. Tegelijkertijd is het de wereld waarin ik ben opgegroeid en waaraan ik zoveel goede herinneringen heb. Dat ene huis is dan misschien wel lelijk, maar ik heb er vroeger wel stiekem sigaretjes zitten roken. Vanuit dat soort positieve herinneringen uit mijn jeugd heb ik de stad in foto's vastgelegd. Het ziet er allemaal misschien niet zo goed uit, maar er is een hoop liefde in Šiauliai."
Rimanta beperkte haar foto-expeditie niet tot Šiauliai alleen. Ze maakte ook collages van hoofdstad Vilnius en van Klaipeda, de stad waar ze studeerde.
De fotocollage daarvan toont grote betonnen flats vol kale, lege kamers. "We woonden daar met 350 studenten en we hadden maar drie douches. Toch voel ik me trots als ik deze foto's zie. Trots op mijn roots."
Het fotograferen was niet altijd een makkelijke opgave, vertelt ze: "Ik heb soms moeten huilen. Ik voelde me schuldig dat ik er niet vaker was geweest. Tegelijkertijd zal ik, hoe veel ik ook van het land houd, nooit meer in Litouwen gaan wonen. Het gaat niet meer. Ik was altijd al een beetje een buitenstaander. Dat is door mijn leven hier alleen maar erger geworden."
De expositie 'Šiauliai - Stad van de Zon' wordt vrijdagavond geopend in de publiekshal van het Stadskantoor van Etten-Leur. Daarbij zal behalve het Šiauliai's Meisjeskoor ook de ambassadeur van Litouwen, Vaidotas Verba aanwezig zijn.
De expositie is daarna tot en met 27 november te bezoeken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur (maandag tot 19.00 uur).

door Domien Huijbregts 04-11-2009
BN DeStem http://www.bndestem.nl
--------------------

06-10-2009
"Siauliai Stad van de Zon".

Deze fototentoonstelling wordt op 6 november om 19.30 feestelijk geopend door de Litouwse Ambassadeur de Heer Verba en onze eigen Burgemeester. De opening en tentoonstelling vindt plaats in de publiekshal van het Stadskantoor aan de Roosendaalseweg no 4. daarna is de tentoonstelling tot december bewonderen op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.
--------------------

23-04-2009
Op 23 april 2009 ontmoetten de burgemeesters van Etten-Leur en Siauliai elkaar voor het eerst.Van 22 tot 25 april heeft onze nieuwe burgemeester Helene van Rijnbach-de Groot met een kleine delegatie van de stedenband een kort bezoek gebracht aan de stad Siauliai. Dit om even kennis te maken en voor het komend jaar een groot bezoek voor te bereiden. Onze burgemeester was erg onder de indruk. Zij is zeer enthousiast geworden en zalvoor het komend jaar samen met de stedenband initiatieven ondersteunen.
--------------------

01-01-2009
Programma 2009

- Bezoek trompetensemble Trimitas en accordeongroep Virtuosa aan Siauliai.

- Bezoek burgemeester Mw. H. van Rijnbach aan Siauliai om kennis te maken.

- Het verzenden van 80 uniformen naar het harmonie orkest van Siauliai.

- Het starten van een website voor de Stichting.

- Het organiseren van een sportuitwisseling.

- Het optreden van een dansgroep in het najaar van 2009.

- Snuffelstage studenten.

- Ondersteuning project transport hulpgoederen.
--------------------

     
 
 
 
 
     
 
© 2010 Stichting Stedenband Etten-Leur Siauliai