Hoe het begon.................

 

 

 Menu

 
menudownload
menusponsors
 
logoettenleur
 
logosiauliai
 
 

 

 
Op 6 november 1989 besloot de Gemeenteraad van Etten-Leur tot het aangaan van een stedenband
met een Litouwse gemeente. Dit werd de stad Šiauliai. Op initiatief van de Gemeente werd een Stedenband voor de burgers opgericht.
 
     
 
De activiteiten vanuit de burgerij worden gecoördineerd en gesteund door deze Stichting
Stedenband Etten-Leur / Šiauliai
 
 
Litouwers ervaren de 20ste eeuw als zeer bewogen. In 1918 werd het land onafhankelijk, in 1940 door de Duitsers bezet en na 1945 door de Russen ingelijfd. Hoewel het volk jarenlang onder de terreur van Stalin leed, bleef het hopen op een betere toekomst en een bevrijd Litouwen.
 
 
Glasnost en perestrojka hebben er toe bijgedragen dat het vrijheidsideaal wat meer naar buiten trad: op 11 maart 1990 werd de onafhankelijkheid van Litouwen uitgeroepen. De leiders beloofden democratie, respect en mensenrechten. Een laatste poging (januari 1991) van de Russen om de vrijheid weer ongedaan te maken mislukte, dankzij de felle weerstand van het volk. Rusland erkende uiteindelijk de staat Litouwen op 6 september 1991.
 
     
 

Litouwen en de stad Šiauliai

 
 
Het land, dat bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland telt nog geen 4 miljoen inwoners. Dun bevolkt dus; een groot deel van het land bestaat uit wouden, glooiende heuvels, meren en uitgestrekte landbouwgronden. 68% van de bevolking leeft en werkt in de steden. De grote steden liggen verspreid over het land, met daartussen de kleinere steden en dorpjes.
 
 
In de grotere steden is industrie, maar het land zelf is zeer geschikt voor de landbouw
 
 
Ondanks alles heeft Litouwen zijn eigen cultuur en folklore behouden. Op de nationale en culturele feesten zien je dan ook altijd veel verschillende soorten kleurige klederdrachten.
 
 
Šiauliai, in het noorden van het land, is met zijn bijna 140.000 inwoners de vierde grootste stad van Litouwen. Van hier loopt een goede weg en een spoorlijn + 100 km noordwaarts naar Riga, de hoofdstad van Letland. De hoofdstad van Litouwen Vilnius ligt + 220 km Zuidoostelijk.
 
 
De stad Šiauliai bestaat al vanaf het jaar 1236, maar oude gebouwen heeft de stad bijna niet, omdat in de tweede wereldoorlog het grootste gedeelte van de stad werd verwoest. De naam Šiauliai komt van het Litouwse woord 'Saule' = zon.
 
 
De Vilniusstraat, de belangrijkste winkel- en wandelstraat, is versierd met moderne kunst van jonge Litouwse kunstenaars.
 
 
De beroemde kruisberg, even buiten Šiauliai, nationaal en internationaal beroemd om z'n honderduizenden kruizen, is inmiddels een bedevaartplaats geworden: iedere Litouwer bezoekt deze heuvel tenminste één keer in zijn leven en plaatst er een kruis. In 1993 bracht de paus er een bezoek.
 
     
 

Het Litouwse volk

 
 
Ook na de "rode reus" heeft het Litouwse volk het nog steeds moeilijk. Zelfs na de aansluiting bij de Europese gemeenschap blijkt dat de economie nog steeds problemen heeft. De euro is dan ook nog steeds niet ingevoerd.
 
 
Echter: Het volk is leergierig en wil hard werken om de achterstand in te halen.
 
     
 
Šiauliai city
municipality 62 vasario 16-osios st.,
lt-76295 Šiauliai
tel: +370 41 596303 of 59042
e-mail: info@siauliai.lt
website.siauliai.lt
 
     
 
 
 
     
 
Copyright © 2010 Stichting Stedenband Etten-Leur Siauliai